Aria Sport
Aria Sport

Este yoga pentru tine?

Se intampla uneori la serviciu sa apara un conflict care sa ne afecteaze in mod negativ, de exemplu un conflict intre colegi. Nu ne dam seama, dar din acest motiv incepem sa vedem tot ce e in jurul nostru prin acest filtru negativ, sa reactionam nepotrivit, lumea in general sa nu mai para un loc in care ne simtim acasa.

Toata aceasta amploare negativa se intampla datorita faptului ca am reactionat prin filtrul mintii afectate de conflict. Daca am fi putut reactiona din natura noastra reala, nu am fi starnit aceasta spirala negativa. Din pacate gandurile negative reusesc sa ne afecteze uneori si tocmai aici intervine yoga. Prin practica yoga ne construim o stare de echilibru, care sa nu poata fi usor destabilizata de ganduri si situatii externe, trecatoare de altfel.

Cum se realizeaza acesta stare de echilibru prin yoga? Simplu, prin sincronizarea a trei elemente: corpul, minte si respiratie. Uniunea celor trei ne ajuta sa ne angajam total in interiorul nostru si sa ne concentram pe ceea ce conteaza cu adevarat, pe esenta noastra nedistrasa de ganduri si simturi. Si cum se  realizeaza aceasta uniune, efectiv? Aici intervine relevanta posturilor fizice. Ele angajaza mintea in concret si nu o lasa sa fluctueze, sa fie afectata de factorii externi perturbatori.

 

Insa repiratia este cea care poate controla cu adevarat mintea. Mintea la randul ei este "regina" simturilor, adica le poate gestiona si ne poate feri de distragerea simturilor. Lucrand cu corpul, minte si respiratie noastra pentru cateva minute sau cateva ore, permitem de fapt, cultivarea unei stari de echilibru si de bine, accesam interiorul nostru adevarat, neafectat de conditii exterioare, incepand sa ne intelegem mai bine pe noi insine, sa fim mai constienti si mai prezenti in viata noastra. Astfel ne bucuram de fiecare moment, iar mintea noastra limpede ne ajuta sa reactionam echilibrat si sa luam decizile cele mai potrivite, venind dintr-un loc de pace interioara.

De aceea, orice practicant poate verifica daca o practica yoga e eficienta pentru el/ea  prin  trei aspecte. Cu fiecare practica, pacea interioara, relaxarea si fericirea sa ar trebui sa sa se imbunatateasca. Atentie insa sa nu cultivam doar ego-ul prin satisfactia temporara a unor exercitii fizice dificil de atins, acesta nu este scopul practicii yoga si risca sa o  transforme intr-o  practica fizica sia atat, ce nu ne aduce fericirea adevarata si de durata pe care o cautam prin yoga.

 

Corina Stoica